Meervoud aula

Wat is het meervoud van aula? Is het aula’s of aulas? Of misschien wel aulaas? Veel mensen twijfelen hierover. Lees verder om erachter te komen wat het juiste antwoord is!

De correcte schrijfwijze is:

aula’s aulas aulaas

Aula heeft een meervoudsvorm die op -s eindigt. Veel Nederlandstalige woorden die in het enkelvoud op een -y, -o, -u, -a of -i eindigen, worden in het meervoud met ‘s (apostrof) geschreven. We maken gebruik van de apostrof om te voorkomen dat de uitspraak van het woord verandert. Als je de -s direct achter het woord zou plakken dan erandert de klank van de laatste lettergreep. Het is dus aula’s en niet aulas. Soortgelijke voorbeelden zijn risico – risico’s, jojo – jojo’s en kiwi – kiwi’s.

Herkomst van het woord aula

Een aula is een grote zaal in bijvoorbeeld een school of kerk. We hebben het overgenomen uit de Latijnse taal. Daar heeft het onder andere de betekenissen hof, stal, paleis, tempel en kerk. Het is nog verder terug te leiden naar het Griekse woord aulḗ. Dat betekent onder andere omheining, hofstede, ligplaats voor het vee, binnenplaats van boerderij, woning voor vorsten.